esmaspäev, 19. oktoober 2009

Killukesi klassiõhtust

Klassiõhtu tekitas elevust juba hommikul. Kaugemalt tulnud lastel oli söögid-joogid kodunt kaasa võetud ja kibelesid oma kraami näitama. Peale tunde läks aga tõeliseks saginaks. Kuna seekordseks teemaks oli vanaaja Eesti, siis ilmusid lauale põnevad vanas stiilis lauanõud (savist, puidust, punutud jne), lauakaunistused (linikud, küünlaalused jms) ning huvitavad toidud. Koolidirektorgi käis meie vanaaegses stiilis laudu imetlemas. Paljud lapsed ja vanemad olid palju vaeva näinud küpsetiste või muude rahvustoitude valmistamisega. Nii oli meil laudadel omaküpsetatud leib, kartulid hapukapsaga, porgandid-kaalikad, sai meega, kaerahelbeküpsised, omavalmistatud koogid ja muud küpsetised. Kõige populaarsemaks osutusidki kodus valminud road. Jookideks olid mahlad ja kali.




Salajases hääletuses valiti välja kõige kaunimalt ja stiilsemalt kaetud laud:

Lauakaunistamise võistluse võitis ülekaalukalt ELLO - pilt 1 (ema küpsetatud leib, kama,vanaaegsed lauanõud). Teise koha võitis RASMUS - pilt 2 (stiilne lauakujundus). Kolmandat-neljandat kohta jäid jagama KARL - pilt 4 (stiilne lauakujundus) ja STEN - pilt 3 (rahvuslikud toidud:kartulid ja hapukapsas, porgandid-kaalid).

Samuel luges ühe toreda jutu, mis sobis vanaaja teema sissejuhatuseks.

Ello ja Joosep küsisid mõistatusi.

Laulupoisid laulsid fonogrammi saatel laulu "Mis me teeks", mis jutustas sellest, kuidas küll hakkama saada ilma arvuti ja telekata. Laul osutus nii populaarseks, et tuli teistkordsele ettekandele juba suuremas koosseisus. Tüdrukute aCapella (ilma saateta) lauldud laul oli õpetajast.

Seejärel oli aeg viktoriini käes. Küsimused olid vanaaja tööriistade kasutuse ja rahvakalendri tähtpäevade kohta. Lisaks tuli tunda vanasõnu. Õpetajal oli viktoriini vastuseid päris lõbus lugeda, sest üsna palju uusi vanasõnu oli juurde "tekkinud". Lõpuks panid igast võistkonnast kaks esindajat aja peale kokku vanasõnade loto ja teenisid sellega juurde boonuspunkte oma võistkonnale.


Viktoriinis saavutas I koha võistkond "LEIB" (25 p) koosseisus KARINA, CHRISTYNA, PILLE ja KEIDI.
II koha sai võistkond "HÄRJAD" (22 p) koosseisus TAAVI, JANNO MARTIN, ANDI.
III kohale jäi võistkond "KAEV" (20,5 p) koosseisus SILVER, KARL, RASMUS, KARL-KRISTER ja JAN-ERIK.
IV-V kohta jäid jagama 20 punktiga võistkonnad "PUDRU ja LEIB" ja "LEIVAAHI".

Kõige lõpuks mängisime vanaaegseid rahvamänge.
Klassiõhtu oli tore ja meeldis ka lastele, sest sooviti juba peagi uut klassiõhtut. Mina omalt poolt olin väga üllatunud, et lapsed olid selleks ürituseks nii innukalt valmistunud. Suured tänud emadele-isadele, kes aitasid nii kauneid laudu kujundada ja katta. Ilma teie abita poleks tulemus nii põnev olnud. Eriti tahan kiita Ellot, Samueli, Joosepit , laulupoisse ja laulutüdrukuid, kes aitasid klassiõhtul eeskava ja tegevusi läbi viia.

Kommentaare ei ole: